Vlies

Vlies, ook bekend als verstevigingsvlies of naaivlies, is een dun en lichtgewicht materiaal dat wordt gebruikt om extra stabiliteit, stevigheid en structuur aan stoffen toe te voegen. Het wordt vaak gebruikt bij naaiprojecten om te voorkomen dat stoffen uitrekken, vervormen of rimpelen tijdens het naaien en dragen van kledingstukken. Door vlies toe te voegen, kun je ervoor zorgen dat deze delen stevig blijven en hun vorm behouden, zelfs bij veelvuldig gebruik en wassen.Versteviging voor een betere pasvorm

Strijkvliesproducten worden gebruikt om stoffen te verstevigen. Ze worden aan de achterkant van de stoffen gestreken, zodat ze sterker worden. Tussenvoering of vlies wordt gebruikt om bepaalde delen van de stof vormvast te maken, wat resulteert in betere pasvorm en uiterlijk. Denk aan kragen, manchetten, naden en zakkleppen. In de naaipatronen wordt meestal aangegeven welke delen verstevigd moeten worden.

Non-geweven vs. geweven versteviging - Vind de juiste keuze bij Fournituren & Zo

Tussenvoering is meestal niet zelfklevend en moet dus worden vastgestikt. Vlies en plakkatoen kunnen meestal worden gestreken om ze vast te zetten. Dit is sneller en gemakkelijker. De keuze voor welke versteviging moet worden gebruikt, hangt af van het type stof. De meeste soorten vlies zijn non-geweven, wat betekent dat de richting waarin ze worden gebruikt er niet toe doet. Bij geweven soorten is dit wel belangrijk, omdat rekening moet worden gehouden met de draadrichting. Over het algemeen zijn geweven verstevigingen iets steviger. Bij het gebruik van stretchvlieseline is het belangrijk dat de rekrichting overeenkomt met de rek van de stof.

 

Bij Fournituren & Zo bent u aan het juiste adres voor meer dan alleen vlies en garen. Naast ons uitgebreide assortiment aan vliezen en garen bieden wij een ruime selectie fournituren aan.